Altaïrs Deep-sky Challenge

De Altaïr Deep-Sky Challenge is een nieuwe maandelijkse activiteit van onze sterrenwacht.

We promoten op die manier het opzoeken en waarnemen van één specifiek deep-sky object. Elke amateur heeft een uitdaging, inspiratie én goede voornemens nodig. Want, van uitstel komt vaak afstel. Het voornemen is dan toch één keer per maand opstellen. Je ontdekt nieuwe objecten en je leert nog beter de mogelijkheden van je materiaal kennen. Je werkt aan een collectief doel. Bovendien is het leuk om je resultaten te delen en die van de anderen te bewonderen. Zo leren we ook van elkaar. Met de tijd ontstaat een groeiende collectie leuke verslagen, tekeningen en foto’s.

Om mee te doen volstaat het om een beschrijving, een tekening of een foto op te sturen samen met wat uitleg over hoe je waarneming is tot stand gekomen. Je mag ook in je archief duiken en een oudere waarneming insturen.


Hoe gaan we te werk?

Elke maand kan je op onze Facebook pagina (Sterrenwacht Altaïr) bij de evenementen een nieuwe Deep-sky Challenge ontdekken. Je hebt tijd om je verslag in te sturen tot de achtste van de volgende maand. De verslagen worden op onze Facebook pagina bij de Deep-sky Challenge gepubliceerd, zo kan je al zien wie waargenomen heeft. Zodra de deadline verstreken is, worden de verslagen gebundeld in een document dat je kan raadplegen op onze website van Sterrenwacht Altaïr bij de activiteiten.

Stuur je verslag door naar Rony De Laet: rodelaet@yahoo.com


De uitdagingen voor 2020.

Niets belet je om reeds een object waar te nemen voor een andere Deep-sky Challenge. Hier vind je de objecten die in 2020 aan de beurt komen. De datum komt overeen met de nieuwe maan van die maand.

Voor meer info zie: Leren Waarnemen

21 juni: M13, een bolhoop in Hercules

20 juli: M17, de Omeganevel (Zwaannevel), een galactische nevel in Sagittarius

19 augustus: M27, de Halternevel, een planetaire nevel in Vulpecula

17 september: NGC6960/6992/5, de Cirrusnevel, een supernovarest in Cygnus

16 oktober: NGC6939 en NGC6946, een sterrenhoop en een sterrenstelsel in Cepheus

15 november: NGC281, de Pac-Man-nevel, een galactische nevel in Cassiopeia

14 december: M77 en NGC1055, twee sterrenstelsels in Cetus

Klik op volgende links voor de verslagen:

Op de site van de VVS kan je onze verslagen ook terugvinden.