Sterrenkijkdagen 2025
STERRENKIJKDAGEN 2025
Afgelopen weekend, op 7 en 8 maart, vonden de jaarlijkse sterrenkijkdagen georganiseerd door de VVS plaats in heel Vlaanderen. Ook onze eigen sterrenwacht nam hieraan deel. Bezoekers kregen de kans om kennis te maken met onze vereniging en de fenomenen in de nachtelijke hemel.
De hemelgoden waren ons dit jaar gunstig gezind, want op beide avonden was het helder weer en was de seeing relatief goed. Zelfs de temperatuur zat mee, waardoor het aangenaam waarnemen was.
De maan die momenteel reeds over het eerste kwartier heen is, zorgde wel voor enige lichtvervuiling, maar bood daardoor net de kans aan de bezoekers om haar details te onthullen door het oog van de telescoop.
Heel wat mensen vonden de weg naar onze sterrenwacht en werden onthaald door enthousiaste leden die hun telescopen naar het hemelgewelf richtten op onder andere de maan, de planeten Jupiter en Mars die op dit moment heel mooi te zien zijn. Ook tal van nevels en clusters werden in het vizier gezet, zoals de Orionnevel, de Plejaden, en dubbele stercluster in het sterrenbeeld Perseus.
Onze leden gaven uitleg over het waarnemen, telescopen en de benodigdheden. Ook over astrofotografie werd er de nodige uiteenzetting gedaan vanwege de grote interesse. Op zaterdag stelden we één van de meer recentere snufjes in de astronomie op: de Seestar. Dit is een compacte smart telescoop die het mogelijk maakt om astrofoto's te maken van sterren, sterrenstelsels en nevels, zonder dat je al te veel voorkennis nodig hebt. Daarnaast stonden er ook een aantal andere telescopen ter beschikking met meer professionele uitrusting voor fotografie, maar ook een grote Dobson telescoop waarmee je prachtige waarnemingen kan doen.
Op deze manier konden geïnteresseerden kennismaken met verschillende mogelijkheden in telescopen of een foto maken met hun smartphone door de lens van de telescoop onder begeleiding van één van onze leden.
In het clublokaal werd een tijdelijke expositie van ons zonnestelsel geplaatst. Daarbij werden ook een aantal folders met informatie ter beschikking gesteld. Foto's die onze leden genomen hebben, werden tentoongesteld of weergegeven in een doorlopende digitale presentatie. Na het waarnemen bezochten heel wat bezoekers deze expositie terwijl ze een drankje nuttigden aan de bar.
We mochten heel wat kinderen en jongeren ontvangen die enthousiast veel vragen stelden en naar huis gingen met een boekje van Astra of Heelal of een maankaart om thuis verder mee te kunnen leren over de kraters die ze voordien door de telescoop hadden kunnen waarnemen. Verder werd er ook uitleg gegeven over de werking van de club en de activiteiten die georganiseerd worden. Jong en oud vonden op deze avonden hun gading en gingen enthousiast naar huis met nieuw opgedane kennis en veel zin om te starten met een nieuwe hobby!
Wil je zelf ook graag meer leren over waarnemen, astrofotografie of over sterrenkunde in het algemeen? Hou dan onze website en onze facebookpagina in de gaten en kom gerust een keer langs tijdens één van onze activiteiten en lezingen.