Truss-Dobson

Artikel door Altair lid: Jos Istas

Hoofd- en vangspiegels voor de Truss-Dobson

Wie vandaag op zoek gaat naar een dobson telescoop, opteert vaak voor een zgn. truss-dobson. Bij dit type is de buis vervangen door 3 of 4 paar stangen of trusses. Die verbinden de wieg of rockerbox (waarin de hoofdspiegel) met de hoed (waarin de secundaire spiegel of vangspiegel). Voordelen zijn o.a. het lagere gewicht en de compacte vorm van het gedemonteerd geheel, wat de handelbaarheid en het transport ten goede komt. Anderzijds moet je telkens weer (de)monteren en collimatie zal ook wel iets vaker moeten dan bij een volle buis; dat wordt echter vrij snel een routineklus en weegt niet op tegen de aangehaalde voordelen.

Op mechanisch vlak spreken we van een degelijke dobson als stabiliteit, balans en een vlotte beweging in declinatie en rechte klimming ok zijn. Natuurlijk moet het geheel ook in zekere mate de tand des tijds kunnen weerstaan.

Alles staat of valt evenwel met de kwaliteit van de hoofd- en secundaire spiegel.

Wat volgt is een ongetwijfeld onvolledige lijst van fabrikanten van losse spiegels en/of volledig afgewerkte dobson telescopen. Bedoeling is de geïnteresseerde amateur op pad te helpen in zijn zoektocht naar de voor hem/haar geschikte dobson. Klinkt er hier of daar een positieve dan wel negatieve noot, dan steunt dat niet op eigen ervaring (onmogelijk gezien het enorme aanbod), maar op die van andere amateur-astronomen en in de loop der jaren gesprokkeld op binnen- en buitenlandse forums. Wie zich verder wil verdiepen in de optische aspecten van telescoopspiegels vindt bij veel van de vermelde fabrikanten voldoende leesvoer.


US: Zambuto (www.zambutomirrors.com): speelt volgens velen “buiten categorie” en is dus dienovereenkomstig duur.

Ostahowski (www.ostahowski.com): levert spiegels voor de alomgekende Obsession dobsons (www.obsessiontelescopes.com).

Lightholder Optics (www.lightholderoptics.com): levert in Europa o.a. aan The Dobson Factory (zie FR).


UK: Nichol Optical (www.nicholoptical.co.uk): goede prijs/kwaliteitsverhouding; interessante bijdragen op zijn website.

Orion Optics (www.orionoptics.co.uk): verdeelde meningen over deze producent.

David Lukehurst (www.dobsonians.co.uk): stevig afgewerkte dobsons maar zien er een beetje oubollig uit; werkt veel met de Nichol optiek.


FR: Mirro-Sphere (www.mirro-sphere.com): wordt algemeen gezien als de europese tegenhanger van Zambuto!

Skyvision (www.skyvision.fr): afgewerkte dobsons alsook losse spiegels met een uitstekende reputatie.

The Dobson Factory (https://sites.google.com/site/thedobsonfactory): heel gekend voor de grotere dobson structuren (tot 760 mm); geen eigen spiegels.


DE: Alluna Optics (www.alluna-optics.de): levert enkel grotere spiegels (410 tot 760 mm). Uitstekend maar stevig geprijsd; werkt met Supremax en Zerodur glas.

Astro Optik Martini (www.dietermartini.de): van volledig afgewerkte dobson tot het hele gamma van losse onderdelen voor de zelfbouwer.

Spacewalk Telescopes (www.spacewalk-telescopes.de): maakt dobsons volledig in eigen beheer. Ook losse spiegels en correctie/restauratie van bestaande spiegels.

Hofheim Instruments (www.hofheiminstruments.com): vooral bekend om zijn zeer compacte 20 cm “Reisedobson”; kampt wel met erg lange wachttijden.


NL: Sumerian Optics (www.sumerianoptics.com): maakt erg fraaie dobsons; werkt met GSO spiegel (Taiwan) of spiegel naar keuze van de klant; heeft ook een eigen equatoriaal platform in de aanbieding.


PL: Taurus Telescopes (www.taurustelescopes.com/en/telescopes): fabrikant van mooie dobsons met brede keuze in spiegelkwaliteiten; ook losse spiegels.


BG: Astroreflect (www.astroreflect.com/en): losse spiegels en afgewerkte dobsons. Spiegels krijgen goede recensies.


TW: Guan Sheng Optical (www.gs-telescope.com): Taiwanese, ietwat goedkopere spiegel, maar doorgaans aanvaardbare kwaliteit.


Secundaire spiegel: naast het bij ons minder bekende Protostar (https://fpi-protostar.com/quartz.htm) en de eerder vermelde Ostahowski is het vooral Antares Optics (www.antaresoptics.com) dat erg goede secundaire spiegels levert.