Sterrenwacht Altair - Remote Astrophotography


Twee jaar geleden, tijdens het napraten op één van de publieke bijeenkomsten, ontstond het idee om op een externe locatie een remote setup te plaatsen. Ons oog viel direct op een locatie in Raspay Spanje, bij André van Zegveld. Hij was er een sterrenwacht aan het bouwen om acht setups te huisvesten. Na wat onderzoek bleek het een meer dan behoorlijke plaats om onze hobby uit te oefenen… ongeveer 300 heldere nachten per jaar en een SQM rond de 21, dus eigenlijk het omgekeerde van wat we in ons land gewend zijn. We reserveerden onze plaats en konden via de FB-pagina van Eye in the Sky Hosting de bouw van de sterrenwacht mee opvolgen.

Nu was het tijd om onze setup samen te stellen en te testen. Aansluiten van hardware en installeren van de nodige software en dan testen, testen, testen. Ook kregen we van VT4 de vraag of we wilden deelnemen aan het programma "Bye Bye Belgium". Dit programma gaat over Belgen die naar het buitenland verhuizen om hun droom waar te maken. In dit geval de droom van André en zijn vrouw Marianne. En natuurlijk gingen we akkoord !

De sterrenwacht was klaar, dus inpakken en ons klaarmaken voor de lange rit van bijna 2000km richting Spanje. Het zicht op onze locatie zag er geweldig uit, zo ver als het oog kon reiken helemaal niets !

Na een hartelijke ontvangst door André en Marianne en de kennismaking met de VT4 crew, konden we starten met de opbouw van onze setup.

Tony doet de nodige aanpassingswerken om de door hem op maat gemaakte knikzuil te monteren. Daarna de montering en de kijker. Het elektrische gedeelte is voor de volgende morgen.

We sluiten de dag af met een gezellige bbq, samen met André, Marianne en de crew van VT4.

Ook André is fier op zijn eerste klanten in zijn sterrenwacht.

Een nieuwe dag, dus we werken onze setup verder af.

Vervolgens is het tijd om het elektrische gedeelte van de setup te monteren. Af en toe nemen we de tijd om wat uitleg te geven aan de filmploeg van VT4.

De setup is gemonteerd, nu testen en hopen dat alles werkt.

En ja hoor, de eerste tests verlopen prima. De guiding loopt ook perfect. Tijd voor enkele test -foto’s.

Alles is up-and-running !

De eerste fotosessies worden geprogrammeerd en we kijken na of alles automatisch afsluit en parkeert. De avond wordt afgesloten met enkele glazen wijn en diepgaande gesprekken. Top !

De volgende dag alles nog eens nakijken en dan terug richting België.

Nu zijn we reeds enkele maanden verder en we hebben al tal van prachtige opnames kunnen maken, zoveel heldere nachten is een echte luxe.

En zoals iedereen in de hobby al wel weet, er gebeurt altijd iets waar je niet op voorbereid bent, bv. de focuser die niet meer wil werken, een pc die manueel dient opgestart te worden na een windows-update, …

Je kan voor deze kleine ingrepen natuurlijk niet telkens het vliegtuig nemen en naar Spanje vliegen, dus een helpende hand met de nodige know-how ter plaatse is dan goud waard!!

André, een rot in het vak staat altijd klaar, wat een service, top !

Daarom willen we André en Marianne nogmaals bedanken voor de super warme ontvangst en de service die we mogen genieten, dank u !


Team remote sterrenwacht Altair.


Voor meer info bezoek ook de site van Eye in the Sky.

Selectie van foto's genomen door onze leden, Steven, Tony en Stijn in de sterrenwacht Eye in the Sky.