Op verkenning langs de sterrenhemel,

een cursus praktisch sterrenkijken voor beginners.Heb je interesse in astronomie, wil je de sterrenbeelden beter leren kennen, maar je weet niet hoe er aan te beginnen? Zou je graag zelf een sterrenkijker kopen of heb je er een in je bezit, maar je weet niet goed hoe er mee te werken? Kom dan zeker naar deze cursus.

Aan de hand van 9 lessen doorheen het jaar nemen we je mee langs de fascinerendste plekken in onze Melkweg en erbuiten. Niet alleen maak je kennis met de bekendste sterrenbeelden van het seizoen, je leert ook welke deep-sky objecten het opzoeken waard zijn. 

Wat kan je zien met een gewone verrekijker? Welke planeet staat daar? Hoe vind je de mooiste nevels, sterrenhopen en galaxies en hoe haal je het beste uit je materiaal? Waar vind je de beste waarneemlocaties en welke zijn interessante weersvoorspellingen voor hobby-astronomen? Dat alles kom je te weten in deze cursus. Voorkennis of eigen telescoop is niet vereist.

Is het helder weer, dan zetten we na de cursus enkele sterrenkijkers op, en kan je samen met onze clubleden op verkenning gaan langs de sterrenhemel. Heb je zelf een verrekijker of een sterrenkijker, breng die dan zeker mee. We helpen je graag met het opstellen en afstellen van je kijker.
Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk.

Inkom: gratis voor leden, €4 per les voor niet-leden.


De cursus gaat door in het lokaal van het Smac, Ossenwegstraat 2, 3803 Sint-Truiden, open vanaf 19:30u, de cursus start om 20u00. Na de cursus is er uitgebreide mogelijkheid tot napraten aan de bar.


Door de algemene grote opkomst en de aanwezigheid van een aanzienlijk aantal jongeren, 

hebben we besloten om de cursus avonden te starten om 20:15

Deuren open vanaf 20:00


Start 1ste les op vrijdag 3 maart 2023. Volgende data voor de cursus zijn ook telkens op een vrijdag zijnde: 17 maart, 7 april, 5 mei, 2 juni, 15 september, 6 oktober, 17 november, 1 december 2023. 


!! EXTRA DATA in 2024 !!

Vrijdag 19 januari, 2 februari en 1 maart. Deze lessenreeks zal gegeven worden door Rony De Laet, bestuurslid van onze vereniging en gekend omwille van zijn didactische kwaliteiten en uitgebreide parate kennis over het onderwerp. Hij heeft tevens ook een uitgebreid boek omtrent waarnemen geschreven (in het Engels).