Conjunctie 2020

2020 Saturnus en Jupiter Conjunctie

Zondag, 20 december 2020 - 17:00 LT - 19:00LT - SMAC, Runkelen.

Een van de zovele "once-in-a-lifetime" astronomische gebeurtenissen. De weersomstandigheden zagen er in het begin niet echt zeer gunstig uit, maar toch beloofde de voorspellingen een klein "window-of-opportunity" net rond de conjunctie van de twee planeten. Het enige wat we nog nodig hadden was een vrij zicht naar het zuidwesten. Daarom spraken we met enkele leden coronaproof (in open lucht met afstand) af op onze terreinen van het SMAC. Na het verkennen van het terrein en de beste mogelijk plaats, begonnen we rond 17:30 met opstellen van de telescoop.

Het plan was om zowel visueel waar te nemen als een opname te maken.

Laden van het materiaal...

Onze voorzitter Steven aan het oculair.

Het waarneem materiaal bestond uit een achromatische refractor van Skywatcher, de 150/1200 f7. Als oculair een baader zoom-oculair 6-24mm. De montering was een Celestron AVX aangestuurd via de laptop met Carte-du-Ciel. De camera van dienst, een ZWO ASI178MC.

Hoewel de foto genomen met de smartphone door het oculair niet zoveel zegt, was de eerste blik met eigen ogen door het oculair buitengewoon adembenemend. Absoluut schitterend om met eigen ogen dit (voor ons) éénmalig spektakel te kunnen meemaken. In het oculair, anders dan op de camera, kan je héél goed de details van de twee planeten, Saturnus en Jupiter, zien alsook de vier Galileïsche manen van Jupiter.

Zoals je kan zien op deze screenshot van Carte-du-Ciel op het moment van de waarneming, stonden beide planeten op een onderlinge schijnbare afstand van rond de 9'. De dichtste nadering op 6' van elkaar was op 21/12 maar die konden we zeker niet zien door de slechte weersvoorspellingen. Ter vergelijking de diameter van een volle maan is ongeveer 30' (30 boogminuten).

Op naar de volgende dichte conjunctie ... op 15 maart 2080...vervolgens 2417, 2477, 2874.