Webinars

Door deel te nemen aan de webinars, ga je akkoord met onze privacyverklaring. Deze webinars zullen op onze YouTube-kanaal publiekelijk toegankelijk zijn.

Visueel Deep-Sky-waarnemen voor beginners

Omdat we door de corono-maatregelen nog steeds geen bijeenkomsten kunnen organiseren willen we met enkele webinars het contact met onze leden onderhouden. Het lijkt ons een ideale manier om de draad weer stilaan op te nemen. Het idee is dat we deze webinars telkens op een vrijdag doen zoals de bijeenkomsten maar dan één keer per maand. Deze webinars zijn bedoeld voor de leden en ze krijgen een persoonlijke link toegestuurd.

Met deze reeks korte webinars willen we de beginnende waarnemer op weg helpen om van het visueel waarnemen een succesvolle hobby te maken.

Nu op ons eigen Youtube kanaal Sterrenwacht Altair.


Kijken lijkt kinderspel. Maar als er weinig licht is, zoals wanneer we ’s nachts waarnemen, reageert het oog niet zoals we het gewoon zijn. Het resultaat is dat we weinig objecten terugvinden aan de sterrenhemel. Of dat de objecten zwak en vaag overkomen.

Met de juiste kijktechniek kan je meer objecten ontdekken dan je zou denken. Bovendien ga je meer details kunnen zien.


We gaan de werking van de telescoop van naderbij bekijken: van licht vergaren tot optimale vergroting. Ook het oculair en mogelijke filters komen aan bod. We bekijken de verschillende types van kijkers. We geven een antwoord op de vraag: Welke is nu de beste telescoop voor jou?


Ben je ooit al eens op city-trip geweest? Dan wil je op korte tijd zoveel mogelijk plekken bezoeken, toch? Een avondje onder de sterren is niet anders. Met de juiste planning ben je voorbereid om de beste objecten aan de sterrenhemel te ontdekken.


Aan welke zaken moet je allemaal denken om zo comfortabel mogelijk je waarneemavond te volbrengen? Hoe moet je omgaan met lichtvervuiling in de buurt? Met een paar simpele oplossingen wordt je tuin een fijne observatiepost.


Waarnemen is geen race. En toch proberen beginnelingen op een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk objecten af te checken. De boodschap hier is: langzaam is beter. We bekijkende juiste technieken om van elk waarneemavond een ware proeverij te maken.

Remote Sterrenwacht Eye-in-the-Sky

Deze webinar zal door Steven Lambrechts worden gepresenteerd en gaat over hoe zo'n remote sterrenwacht eigenlijk in zijn werk gaat. Wat komt er bij kijken, de voorbereidingen om een sessie te plannen en hoe wordt dat allemaal nu in de praktijk opgestart. Bij goed weer zal ook een live demonstratie gegeven worden van de werking van de remote telescoop van enkele clubleden.

Naar aanleiding van de gedeeltelijke zonsverduistering van donderdag 10 juni 2021 in België, geeft Rudi Knops van onze sterrenwacht een overzicht van wat een zonsverduistering is en hoe je ze best kan waarnemen.

En video verslag van het evenement vind je hier.